26 NİSAN DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ KUTLU OLSUN!

26 NİSAN DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ KUTLU OLSUN!

26.04.2023 162

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı´nın (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan, tüm dünyada Dünya Fikri Mülkiyet Günü olarak kutlanıyor. Her yıl değişik bir tema başlığı ile tüm üye ülkelerde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri mülkiyetin önem ve değerini gündeme taşıyor.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, temelde fikri ve sınai mülkiyet haklarının ülkelerin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimindeki etkilerini ortaya koyuyor. Dolayısıyla fikri ve sınai mülkiyet konusunda faaliyet gösteren WIPO ile üye ülkelerdeki ulusal ofislerin rolünü belirtmek bakımından bu günün ayrı bir anlamı var.

 Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), fikri mülkiyet politikası, hizmetleri, bilgileri ve işbirliği için küresel bir forumdur.

 Ürünler kalıyor, düşünürler unutulmuyor! Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) 2023 yılının teması, “Kadınlar ve Fikri Mülkiyet” olarak seçilmiştir.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, temel amacıyla fikri ve sınai mülkiyet haklarının ülkelerin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimindeki etkilerini ortaya koyuyor. Dolayısıyla fikri ve sınai mülkiyet konusunda faaliyet gösteren WIPO ile üye ülkelerdeki ulusal ofislerin rolünü belirtmek bakımından bu günün ayrı bir önemi var. Bu çerçevede fikri mülkiyet haklarının (patentler, ticari markalar, endüstriyel tasarımlar, telif hakkı) inovasyonu ve yaratıcılığı teşvik etmede oynadığı rol hakkında farkındalığımızı arttırmak için etkinlikler düzenlenmektedir.

Yeni buluşlar patent haklarıyla, markalar marka haklarıyla, yeni tasarımlar tasarım hakları ve tasarım patentleriyle, spor yayınları ve sporla ilgili diğer yaratıcı işler telif haklarıyla korunmaktadır.

Fikri mülkiyet hakları, hak sahibine, bu hakların başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılmasının ve taklit edilmesinin durdurulmasını talep etme imkanı vermektedir. Bu kapsamda, hak sahiplerinin haklarının başkaları tarafından kullanımı karşılığında maddi menfaat sağlamaları mümkün olmaktadır. Böylelikle, kişiler ve firmalar yeni buluşlar, markalar ve tasarımlar geliştirmek için önemli tutarlara ulaşan yatırımlar yapmaktadır.

Fikri mülkiyet haklarının birçoğu, sınırlı bir süreyle ve belirli koşulların karşılanması koşuluyla verilmektedir. Bu alandaki düzenlemeler genel olarak, hak sahiplerinin çıkarlarıyla genel kamu yararı arasında denge kurmaya yönelik olmaktadır.

Özet olarak, fikri mülkiyet hakları spor da dahil olmak üzere, birçok farklı alanda inovasyonu ve yaratıcılığı teşvik etmektedir. Sporda inovasyon ve yaratıcılığın artmasının; sporcu performansını, izleyicilerin spor müsabakalarından aldığı keyfi, spor malzemelerinin kalitesini arttıracağı ve yeni iş fırsatları ile istihdam olanakları yaratacağı şüphesizdir

26-04-202326-04-202326-04-202326-04-202326-04-2023